1. Σύνδρομο πρόσκρουσης Ώμου

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στον ώμο και προκύπτει συνήθως όταν παρατηρείται πρόσπτωση των τενόντων ή της Προύσας από τα οστά του ώμου.

Με το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, ο πόνος είναι επίμονος και επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα η κίνηση που κάνετε για να φορέσετε ένα παλτό ή μία μπλούζα, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο.

Τα κύρια αίτια εμφάνισης είναι οι συνεχείς επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά τις οποίες το χέρι σηκώνεται στο ύψος του ώμου και κάνει κάποια έντονη κίνηση ή σηκώνει μεγάλο βάρος με αποτέλεσμα να προκαλέσει την σταδιακή φθορά της άρθρωσης σε αυτό το σημείο. Άλλο αίτιο ωστόσο για το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου μπορεί να είναι οποιαδήποτε εκ γενετής ανωμαλία στην κατασκευή των οστών και της άρθρωσης του ώμου.

Τα συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου περιλαμβάνουν δυσκολία να φτάσετε το χέρι μέχρι πίσω από την πλάτη, πόνο όταν σηκώνετε τον βραχίονα και αδυναμία των μυών του ώμου.

Εάν οι τένοντες παραμένουν τραυματισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σημειωθεί ρήξη στροφικού πετάλου, με αποτέλεσμα σημαντική αδυναμία του ατόμου να σηκώσει το χέρι του.

2.Τροχαντηρίτιδα

Η τροχαντηρίτιδα ή αλλιώς θυλακίτιδα του μείζονα τροχαντήρα αποτελεί μια συχνή πάθηση, που προκαλείται από την φλεγμονή του θυλάκου που βρίσκεται πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα. Ο μείζονας τροχαντήρας είναι μια οστική προεξοχή στην έξω πλευρά του ισχίου. Ο θύλακος αποτελεί ένα μικρό σάκο γεμάτο με υγρό που λειτουργεί σαν μαξιλάρι και επιτρέπει την ομαλή κίνηση, μειώνοντας την τριβή μεταξύ των μυών και του οστού.

Συμπτώματα
Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν πόνο στην έξω επιφάνεια του ισχίου ή και στο γλουτό. Ο πόνος είναι δυνατόν να χειροτερεύσει τη νύχτα, όταν ξαπλώνουν πάνω στην πάσχουσα περιοχή, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων (παρατεταμένο περπάτημα, άνοδο κλίμακας, βαθύ κάθισμα). Επίσης, είναι δυνατόν να επιδεινωθεί κατά την στιγμή της έγερσης, μετά από παρατεταμένο κάθισμα.

3.Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) είναι ένας από τους βασικούς σταθεροποιητές της άρθρωσης του γόνατος. Είναι μια ισχυρή δομή που μοιάζει με σχοινί και εντοπίζεται στο κέντρο του γόνατος, εκτεινόμενη από το μηριαίο έως την κνήμη. Όταν ο ΠΧΣ σπάει δυστυχώς δεν επιδιορθώνεται από μόνος του και συχνά προκαλεί ένα αίσθημα αστάθειας στο γόνατο.

Η ανακατασκευή του ΠΧΣ αποτελεί μια συχνή χειρουργική επέμβαση, η οποία με την πρόοδο στην αρθροσκοπική χειρουργική, μπορεί να πραγματοποιείται δια μικρών τομών με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

4.Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη του μηνίσκου αφορά τη ρήξη η οποία συμβαίνει στη σχήματος "C" ινοχόνδρινη δομή που παρεμβάλεται μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης στην άρθρωση του γόνατος. Κάθε γόνατο έχει δυο μηνίσκους, τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου περιλαμβάνονται:

• Πόνος στο έσω ή έξω τμήμα του γόνατος, ανάλογα με το ποιός μηνίσκος έχει υποστεί βλάβη.

• Αίσθημα αναπήδησης ή «κλικ» κατά τη στιγμή του τραυματισμού.

• «Κλείδωμα» του γόνατος, στην περίπτωση που τμήμα του μηνίσκου παρεμβάλλεται σε έκτοπη θέση μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης.

5. Αρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία ένα εργαλείο, το αρθροσκόπιο, εισέρχεται μέσα σε μια άρθρωση. Στα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης περιλαμβάνονται οι μικρότερες χειρουργικές τομές, η ταχύτερη επούλωση, η γρηγορότερη ανάνηψη, και οι μικρότερες ουλές. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις συχνά πραγματοποιούνται ως χειρουργεία ημέρας, και ο ασθενής είναι δυνατόν να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του.

Dr. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ-ΗΛΙΑΣ ΒΕΒΕΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Google Places Social Icon

Λ . Πεντέλης 15 , Άνω Βριλήσσια / Μελίσσια, Αθήνα ,151 27, τηλ: 213 0442641 , 6945774246 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now